Verticuteren, u heeft er vast wel eens van gehoord. Maar wat is het nou precies? En waarom moet het gebeuren? Kies ik voor met de hand of machinaal verticuteren en wanneer of hoe vaak moet ik het eigenlijk doen? Allemaal vragen waar u als trotse eigenaar van een groen gazon mee zit. Verticuteren is namelijk iets wat iedereen die een mooi gazon wil houden minimaal een keer per jaar moet doen en afhankelijk van de omstandigheden zelfs meerdere keren per jaar.
Wat is verticuteren?
Verticuteren is het weghalen van de viltlaag die in het gazon groeit. Dat wil zeggen het weghalen van mossen en dode grassen in het gazon. Dit kunt u met de hand doen, maar dat is een tijdrovend klusje. Op de knieën over het gazon kruipen en elk mosje wegsteken is nou niet echt een fijn karwei! Het handigste werkt dit verticuteren dan ook met een speciale verticuteer hark of een verticuteermachine. Hierdoor hoeft u niet of nauwelijks te bukken en worden de mossen en dode grassen toch weggehaald. Hierdoor voorkomt u verdere viltvorming en mosgroei. De verticuteer hark of verticuteermachine bestaat uit een aantal flink scherpe messen. Deze messen gaan tot 1 centimeter diep de grond in en snijden daar de wortels van de mossen door. Hierdoor sterven de mossen af en kunnen ze met een gewone hark zo uit het gras geharkt worden. Water kan weer met gemak de grond in en ook licht en lucht kunnen zo de grond goed bereiken.
Waarom verticuteren?
Elk gazon heeft helaas wel eens te maken met viltvorming, dat wil zeggen dat dode grassen en mossen een laag vormen in het gazon en het zo langzaamaan verstikken. Water wordt niet meer door de bodem opgenomen, licht kan er ook niet meer bijkomen en ook de lucht kan niet meer tot de bodem doordringen. Een beetje mos kan echt geen kwaad, maar op het moment dat de mossen de grassen beginnen te verdringen en er hele grote platen mos ontstaan is het mooie gazon echt wel verdwenen. Oneffenheden ontstaan, gras sterft langzaam af en verdwijnt. Mossen houden niet van zonlicht en groeien dus het liefst in schaduwrijke gazonnen. Door de schaduw te vervangen door zon kan mosgroei worden geremd. Snoeien van bomen of struiken om meer lichtinval op het gazon te krijgen is dan ook een optie. Maar voorkomen worden kan het niet helemaal, het enige wat u kunt doen is de zuurgraad van de bodem regelmatig meten en ingrijpen wanneer nodig.
Met de hand of machinaal verticuteren
Afhankelijk van de grootte van het gazon kunt u ervoor kiezen om met de hand of machinaal te verticuteren. Het spreekt voor zich dat machinaal een stuk sneller gaat en minder arbeidsintensief is. Maar met een klein gazon gaat het ook met een verticuteer hark. Een verticuteermachine kunt u natuurlijk kopen, maar is eventueel ook te huur. Een verticuteermachine heeft als grote voordeel dat u de diepte van de messen goed af kunt stellen en u overal gelijkmatig verticuteert. U kunt kiezen voor een kleine elektrische verticuteermachine of een benzine gedreven verticuteermachine. De prijs kan enorm variëren, maar aangezien het gazon maar maximaal twee keer per jaar geverticuteerd hoeft te worden is huren ook zeker een optie.
Wanneer en hoevaak verticuteren
Zo heel erg vaak hoeft u het gazon niet te verticuteren. Afhankelijk van het gazon maar twee keer per jaar. Als u veel mosgroei heeft gehad mag u gerust in het najaar een tweede keer verticuteren, anders volstaat slechts één keer. De eerste keer in april of mei en indien de bodem uit klei of veengrond bestaat mag u het ook nog een keer in september of oktober verticuteren. Op klei of veengrond groeien mossen namelijk heel erg snel, de bodem is namelijk een stuk zuurder, waardoor u het liefst voor de winterrust het gazon weer wilt herstellen. Deze mossen er uithalen en eventueel nieuw gras zaaien en mesten is wat het best gedaan kan worden in oktober. Zo bent u namelijk verzekerd van een mooi gazon in het voorjaar.
Hoe moet u een gras gazon verticuteren?
Hieronder staat een 10 stappenplan hoe u het beste het gazon kunt verticuteren en nog belangrijker hoe u het gazon vervolgens het beste kunt onderhouden om mosgroei te voorkomen of in ieder geval
te verminderen.
1. Zorg dat het gras een beetje vochtig is voor u begint, sproei indien nodig even het gras. Dit zorgt voor een snel herstel en natuurlijk groei van het gras.
2. Maai vervolgens het gras en zorg ervoor dat de afgesneden grassen van het gazon verwijderd worden. Hierdoor kan de verticuteer hark of verticuteermachine makkelijker bij de mossen
komen.
3. Stel vervolgens de messen van de verticuteermachine af, deze moeten ongeveer 1 centimeter diep de bodem in kunnen als er een dikke viltlaag, bij een dunne viltlaag volstaat 0,5
centimeter.
4. Verticuteer het gazon nu eenmaal in de lengte richting. Dat wil zeggen dat u in rechte banen in de lengte het gazon over gaat.
5. Verticuteer het gazon nu éénmaal in de breedte richting. Dat wil zeggen in rechte banen in de breedte over het gazon. U kruist als het ware de horizontale banen.
6. Hark de dode mossen uit het gras.
7. Zaai eventueel gras op de kale plekken of leg nieuwe graszoden aan.
8. Bemest het gazon waardoor de groei van het gras bevorderd wordt.
9. Kijk waardoor mos kale plekken ontstaan zijn, kijk of het mogelijk is meer zon op die plekken te laten vallen. Snoei eventueel takken die voor schaduw zorgen weg.
10. Doe een bodemtest om de zuurgraad van het gazon vast te stellen en stuur eventueel bij door kalk of ijzersulfaat aan het gazon toe te voegen.