Door een bloementuin aan te leggen maak je de omgeving rondom je huis een stuk mooier, je hebt meteen snijbloemen en het trekt bestuivers zoals bijen, vlinders en vogels in je tuin aan.
- Als zelfs een bed van 8 m² je te groot lijkt, maak dan een kleine border, of zet je eerste bloemen in een plantenbak, pot of teil. Als je 2 of 3 bloemen in een mooie pot zet dan ziet dat er prachtig uit, en het geeft je meteen een voorproefje van wat je te wachten staat als je er verder mee gaat.
Maak een gedetailleerd tuinontwerp en spit een bloemenbed uit zoals je dat getekend hebt in je tuinontwerp, als je dat wilt. Aan de andere kant, als je er niet goed bent om het ontwerp van te voren te bedenken en te tekenen, of als je al weet waar je het bloembed wilt hebben en hoe groot het moet zijn, maak het dan simpelweg meteen op die plek in je tuin.
- Je kan een tuinslang op de grond leggen om daarmee een mooie ronde scheidslijn te markeren of om te zien hoe het eruit zou zien. Als je een grasveld hebt naast het bloemenbed dat je aan het spitten bent, vergeet dan niet om ruimte vrij te laten voor de maaimachine.
Kies de plek uit. De belangrijkste factor is hoeveel zon de plek krijgt. Zes uur zonlicht per dag is voor de meeste planten genoeg. Houd afstand tot ondergrondse elektriciteitsbedrading en water- en gasleidingen, en houdt minstens 1 meter afstand tot een gebouw of hek.
- In een warm klimaat is het raadzaam om een plek uit te kiezen met wat schaduw vanwege de aanhoudende felle middagzon, en daar werkt een bloembed ten Oosten van een gebouw of hek meestal het beste. Dan heb je meteen wat bescherming tegen de hete droge wind die meestal uit het Westen komt.
- Je kan wel een bloementuin aanleggen als je 12 uur direct zonlicht per dag hebt, maar je moet dan goed kijken welke bloemen daarvoor geschikt zijn. Kies soorten uit die goed in het volle zonlicht groeien. Je bloementuin zal dan natuurlijk wel vaker bewaterd moeten worden.
Kies indien mogelijk een plek uit met vruchtbare aarde. Alle aarde kan vruchtbaarder gemaakt worden, maar probeer plekken met zanderige, rotsachtige aarde, plekken waar water staat, of steile hellingen te vermijden. Houdt minstens 6 meter afstand tot een grote boom, of 1,5 meter van een grote struik. Bomen hebben namelijk veel water en voedingsstoffen nodig en dat gaat ten koste van de bloemen.
Laat een bodemtest doen. Hoewel dat niet strikt noodzakelijk is, krijg je door een bodemtest inzicht in de soorten voedingsstoffen die de bodem nodig heeft, welke bemesting de grond nodig heeft, en wat het pH-gehalte van de bodem is. Je kan de bodemtest bij grote tuincentra laten doen, of bij bedrijven die je makkelijk via internet kan vinden.
Begin met spitten. Als je eenmaal de plek uitgekozen hebt en de randen hebt bepaald met behulp van de waterslang, verwijder dan al het gras of onkruid dat weer op kan komen. Gebruik daarbij een spit of schop, en spit het bed minstens 20 cm diep om; 30 cm is nog beter. Haal eventuele stenen of ander tuinafval weg.
Maak het bed vlak en maak eventuele brokken aarde met een spit klein. Doe er dan een laag van 2,5 - 10 cm compost of mest op, of nog meer als de aarde erg arm is. Als de aarde zanderig is, voeg dan veenmos of hooi toe zodat de aarde meer water vast kan gaan houden. Voeg kalk toe als de aarde te zuur is. De meeste planten houden van een neutrale of iets zurige grond.
- Je kan compost per zak of per pallet bestellen bij een tuincentrum, en soms wordt het gebracht. Vermeng de compost of hooi met de bovenste laag aarde, 15 cm diep, samen met wat kunstmest.
Koop de planten of zaden en bepaal waar je ze wil planten of zaaien. Kleinere bloemen staan bij de voorkant van het bed. De meeste planten worden op een diepte geplant die gelijk staat aan de hoogte. Druk de aarde rondom de bloemen goed aan. Houd er rekening mee dat de eenmaal geplante bloemen nog gaan groeien, dus geef ze extra ruimte als je ze plant en kijk op de labels hoeveel ruimte ze nodig hebben.
- Koop diverse soorten bloemen, want ze zullen op verschillende momenten bloeien, en op deze manier heb je altijd bloeiende bloemen in je bloementuin.
- Als je niet veel bloemen hebt die in de vroege lente of late zomer bloeien, rijd dan eens een eindje door de omgeving en kijk wat er zoal in bloei staat. Koop een paar van deze bloemen en plant ze. Als je dit een paar keer gedaan hebt, dan heb je het hele jaar rond bloeiende bloemen in je tuin.
Geef de bloemen genoeg water. Zoals een goede kelner controleert een goede tuinder altijd eerst even of de planten water nodig hebben. Hoeveel water je geeft is afhankelijk van de behoefte van de planten, het klimaat, blootstelling aan weer en wind, en hoeveel regenwater er in je tuin komt.
Tips
- Eenjarigen zijn bloemen die je elk jaar opnieuw zaait. Ze zijn vaak goedkoop en veel soorten hebben kleurige bloemen, en het is een leuk begin als je net met tuinieren begint. Een jaar later zal je weer moeten planten of zaaien. Sommige eenjarigen zijn eigenlijk kwetsbare meerjarigen, wat wil zeggen dat ze eigenlijk meerjarigen zijn maar alleen in hun oorspronkelijke klimaat, en dat ze sterven tijdens koude winters in koelere klimaten.
- Meerjarigen leven twee jaar of langer. Deze hebben ook jaarlijks verzorging nodig, maar ze hoeven niet opnieuw geplant worden. Meerjarigen moeten soms worden gescheurd, hebben ondersteuning nodig, extra verzorging tijdens de wintermaanden, en moeten gesnoeid worden of oude stengels en bloemen moeten verwijderd worden.
- Het is raadzaam om verschillende soorten meerjarigen te planten die op verschillende momenten gedurende het jaar zullen bloeien (plant dus niet slechts een soort want dan heb je maar een paar weken per jaar bloeiende bloemen). Je kan eenjarigen planten die bloeien als de meerjarigen niet bloeien. Eenjarigen voegen veel kleur toe in je tuin, want ze zijn meestal kleurrijker dan meerjarigen. Eenjarigen bloeien ook op andere momenten dan meerjarigen, dus gebruik verschillende soorten eenjarigen.
- Wat je ook plant, probeer de namen te leren. Als er geen verzorgingstips op het label staan of er zit geen label bij, kijk dan online hoe de plant verzorgd moet worden. Als je geen idee hebt hoe de plant heet of je kan geen informatie vinden, dan kun je altijd zelf proberen uit te vogelen wat de plant nodig heeft, maar dit kan een kostbare manier zijn om te leren tuinieren.
- Gezonde gelukkige planten zijn meestal niet zo vatbaar voor ziekten en plagen. Hier geldt ook weer, dat voorkomen makkelijker is dan genezen. Doe je best om je planten vruchtbare aarde te geven en de juiste hoeveelheid water, en kies planten uit die bij het klimaat waar je woont en de blootstelling aan zon, weer en wind passen.
- Als je een zieke plant hebt, dan kun je de plant het beste verbranden en niet proberen te genezen, omdat de plant dan andere planten in je tuin dan kan gaan besmetten. Je kan de plant ook in een plastic zak doen, de zak dicht doen, en weggooien.