Peterselie kopen
Koop peterselie die lekker fris ruikt, droog en groen is. Koop geen peterselie met gele of natte, donkere randen.
Let op dat je het juiste kruid meeneemt: bladpeterselie lijkt erg op selderij.
Teelt
Peterselie heeft de Latijnse naam Petroselinum crispum. Het is een winterharde, kruidachtige, tweejarige plant uit de schermbloemenfamilie. De plant groeit op een vochtige, rijke grond iets in de schaduw of in de volle zon. De plant wordt zo’n 20-60 cm hoog.
Dit plantje, dat zijn oorsprong vindt in het Middellandse Zeegebied, werd vereerd door de Grieken. Zij geloofden erin dat hij was ontstaan uit het bloed van hun mythologische held Archemous. De Romeinen kroonden hun overwinnaars met peterselie kransen.
Tip
Peterselie geeft veel smaak en voedingswaarde aan je gerechten. Wees er scheutig mee, want ook dit groen telt mee voor je dagelijkse portie groenten!
Peterselie smaak
De frisse, hartige smaak van peterselie maakt het een onmisbaar kruid in de keuken. De platte peterselie is wat sterker van smaak dan de krulpeterselie. De platte peterselie kun je ook in warme gerechten gebruiken.
Voeg de verse blaadjes bij:
- Vis
- Wortelen
- Doperwten
- Sperziebonen
- Bloemkool
- Tuinbonen
- Koolraap
- Rauwkost
- Aardappels
Verwerk hem in verschillende gerechten zoals:
- Stoofgerechten met vlees, vis of vegetarisch.
- In soepen.
- In salades of rauwkost.
- In zowel warme als koude sauzen.
- In kruidenboter.